tüp bebek transfer sonrası tutunma belirtileri

Tüp bebek transfer sonrası tutunma belirtileri, gebeliğin normal bir şekilde gerçekleştiği zaman ki belirtilerle benzerlik gösterir. Transfer işlemi için hazırlanan rahim duvarına tutunmayı başaran embriyo, başlangıçta bel ve kasık ağrılarıyla kendini belli eder. Her kadında farklı oranda ve zaman aralığında kendini hissettiren bu ağrılar, bazı kişilerde hiç görünmeyebilir. Tüp bebek tedavisi sonrasında laboratuvar ortamında sağlıklı şekilde bir araya getirilen sperm ve yumurta hücrelerinden gelişime uygun embriyolar elde edildikten sonra, transfer işlemi gerçekleşir. Uygulamanın ardından belirli bir süre takibe alınan anne adayları, birkaç gün içinde kasık ve bel bölgesindeki keskin ağrılarla karşılaşabilir. 

Tüp bebek transfer işleminin ardından meydana gelen embriyo tutunması ve gelişim süreci, anne adaylarının en çok merak ettiği konuların başında yer alır. Özellikle ilk aylardaki düşük riskinden kaynaklı olarak tüp bebek tedavisinin ardından başarısız sonuçlarla karşılaşma durumu olasıdır. Bu gibi sorunların meydana gelmemesi ve gebelik sürecinin sağlıklı şekilde ilerlemesi için tüp bebek transfer işleminden sonra çok daha dikkatli davranmak gerekir. Tüp bebek tedavisinde başarılı şekilde oluşturulan embriyoların anne rahmine transfer edilmesinin ardından gelişen süreç ve karşılaşılan tüm durumlar, yazımızda detaylı şekilde sıralanmıştır. 

Tüp Bebek Transfer Sonrası Tutunma Nedir?

Tüp bebek tedavisi süresince anne ve baba adayından alınan üreme hücreleri, laboratuvar ortamında uzmanlar tarafından bir araya getirilir. Sağlıklı ve dayanıklı embriyoların elde edilmesi için uygulanan bu süreçte döllenme işlemi mikroskobik cihazların altında meydana gelir. Çiftten alınan sağlıklı sperm ve yumurta hücreleri incelendikten sonra, döllenme uygulaması tamamlanır ve embriyonun gelişmesi beklenir. Uzmanlar tarafından düzenli şekilde takip edilen döllenme sürecinin gerçekleşmesinin ardından elde edilen embriyo anne rahmine yerleştirilir. 

Tüp bebek tedavisinden sonra anne rahmine yerleştirilen embriyonun duvarlara yapışması, tedavi sürecinde tutunma olarak nitelendirilir. Embriyo transfer işleminden sonra gerçekleşmesi beklenen tutunma süreci, annenin ve rahmin sağlığına göre farklı süreçlerden geçer. Özellikle düşük yumurta veya sperm kalitesine sahip olunması sonrasında elde edilen embriyolar, rahim duvarına daha zor tutunur. Tüp bebek transfer sonrası takip edilen süreçte döllenen yumurtanın rahimde sağlıklı şekilde gelişmeye başlaması için tutunma aşamasının tamamlanması şarttır. Tutunmanın ardından, normal yollarla hamile kalan kadınlarda olduğu gibi gebeliğin yeni evreleri meydana gelir. 

tüp bebek transfer sonrası tutunma kaç günde tutunur

Tüp Bebek Transfer Sonrası Tutunma Kaç Günde Tutunur?

Tüp bebek transfer sonrası tutunma kaç günde tutunur? sorusuna verilebilecek cevap; annenin yaşına ve sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Tüp bebek tedavisinde elde edilen sağlıklı embriyoların anne rahmine transfer edilmesinin ardından gelen 2. günde tutunma hareketleri oluşmaya başlar. Transfer uygulamasının nasıl geçtiği ve işlemin başarılı olma yüzdesi gibi kriterlere de dikkat ederek tutunma sürecinin ertesi gün başlayacağı söylenebilir. Tüp bebek transfer işleminin üzerinden geçen ilk 7 günlük sürede, embriyo anne rahmine tutunmak için gerekli enzim ve molekülleri salgılamaya başlar. 

Rahim duvarının embriyoyu kabul etmesini kolaylaştıran ve bebeğin sağlıklı şekilde büyümesi için yeterli besin dengesini sağlayan enzim ve moleküller, transfer işlemi sonrasında hormonal olarak yayılır. Anne adaylarının rahminin sağlık durumu ve yaş kriterleri de dikkate alınarak salgılanan enzimlerle elde edilecek başarı oranının değişiklik gösterebileceğini hatırlatmakta fayda var. Ancak birçok adaydan tüp bebek tedavi aşamaları boyunca elde edilen veriler, annelere verilen rahim geliştirici ilaçların yardımıyla bu enzim ve moleküllerin dışarıdan takviye edilebildiğini gösterir. 

Rahim duvarının kalınlaşması ve transfer edilen embriyonun sağlıklı gelişebileceği bir ortamla karşılaşması amacıyla tüp bebek tedavisi süresince anne adaylarına östrojen içerikli ilaçlar verilir. Progesteron ve östrojen ağırlıklı olacak şekilde hazırlanan bu destekleyici ilaçlar, bebeğin gelişebileceği ortamı daha kaliteli hâle getirirken tutunma şansının artmasına ve gebeliğin oluşmasına katkı sağlar. Embriyo transfer edilmeden gerekli hormon destekleriyle ideal rahim kalınlığına ulaşıldıktan sonra, ultrason ve diğer görüntüleme cihazlarının yardımıyla annenin genel sağlığı takibe alınır. Bu sürecin başarılı ve sağlıklı şekilde tamamlanmasının ardından transfer işlemiyle tutunma süreci ilk 6-7 günde meydana gelir.  

Tüp bebek tedavisinin ardından transfer işlemlerinin de tamamlanmasıyla anne adaylarında tutunma kanamasının meydana gelmesi beklenir. İlk haftada görülmesi beklenen bu kanama, genellikle embriyonun rahim duvarına yapıştığını ve gebeliğin ilk sürecinin başladığını temsil eder. Anne adaylarının genel sağlık durumunun da dikkate alınması ortaya çıkabilecek tüm kanama ve lekelenmelerin gebelikle sonuçlanmadığını kanıtlar. Ancak yüzde 80’lik bir dilimde kadınların embriyo transfer işleminin ardından ortaya çıkan kırmızı ya da kahverengi lekelenmeler, işlemin başarılı şekilde sonuçlanacağına dair ipuçları verir. 

Tüp Bebek Transfer Sonrası Tutunma Belirtileri Nelerdir?

Tüp bebek transfer işleminin ardından anne adaylarında meydana gelen belirtiler zaman içerisinde kendini gösterir. Özellikle transfer aşamasının hemen ardından herhangi bir belirtiyle karşılaşılması çok zor olduğundan bu sürecin zamana yayılması ve sabırlı olunması büyük önem taşır. Tüp bebek transfer işlemi gerçekleştirildikten sonra devam eden süreçte, anne adaylarında meydana gelen belirtiler, zaman aralıklarına bağlı olarak farklı yoğunluklarla kendini gösterir. Transfer sonrası olarak da değerlendirilen ilk haftada karşılaşılan en belirgin semptomlar şunlardır:

  • Vajinal akıntı.

  • İmplantasyon kanaması ve küçük küçük lekelenme.

  • Mide hassasiyeti ve bulantı.

  • Sürekli idrara çıkma gerekliliği.

  • Geçmeyen yorgunluk hissi ve sürekli tekrarlayan uyku isteği.

  • Sinirlilik ya da aşırı duygusallık.

  • Göğüslerde aşırı hassasiyet ve ağrı.

  • Vücutta şişkinlik hissinin meydana gelmesi.

Gebeliğin ilk haftasında bebeğin oluşmaması ve henüz embriyo formunda bulunması kandaki testlerle hamileliğin anlaşılmasını engeller. Adet döneminin zaman aralığında da gerçekleşebilen tutunma işleminde normal döngüyle meydana gelen kanamalar görülebilir. Duygu değişiklikleri ve tekrarlanan baş ağrıları da tüp bebek transfer sonrası ortaya çıkan tutunma sürecine dair olumlu işaretler verebilir. 

Tüp Bebek Transfer Sonrası Tutunma Hakkında Sık Sorulan Sorular

Tüp bebek transfer işlemi gerçekleştirildikten sonra, anne ve baba adaylarının olumlu sonuçla karşılaştığını gösteren pek çok belirti ve semptom ortaya çıkar. Farklı vücut yapıları, genetik durumlar, yaş aralığı ve vücut sağlığı gibi kriterleri dikkate alarak anne adaylarının gebelik sürecinin başladığını gösteren belirtiler çeşitlilik gösterebilir. Anne ve bebek sağlığının olumlu yönde ilerlediğini temsil eden belli başlı belirtiler arasında tutunma sürecinin ardından meydana gelen ağrı ve kanamalar yerini alır. Tutunma sürecinde rahimde meydana gelen değişikliklerin sebebiyle anne adayının kasık ve bel bölgesinde farklı zamanlarda kendini gösteren baskılar meydana gelebilir. Özellikle kasıklardaki keskin ağrılar, göğüslerdeki sertlik ve hassasiyet, tutunma sürecinde embriyonun rahim duvarına yapıştığına dair işaretler olarak değerlendirilir. 

Annenin sağlıklı bir gebelikle karşılaştığını ve bebeğin rahimde ideal bir yer edindiğini gösteren bu ağrı ve kanamaların çok yoğun olmaması önemlidir. Çok şiddetli kanamalar ve dayanılmaz sancılar, tutunma sürecinden çok düşük tehlikesi veya embriyonun vücuttan atılması gibi durumları işaret edebilir. Kişiden kişiye değişiklik gösteren bu belirtilerin hiçbiri kesin tanı olamayacağından karşılaşılan her semptom ve durumun doktorlara bildirilmesi mühimdir. Özellikle tüp bebek transfer işleminin ardından gelen ilk bir haftalık süreçte, annelerin tüm semptomları dikkatle incelenmesi ve kontrollerini aksatmaması şarttır. Tüp bebek tedavisinin son aşaması sayılan ve gebeliğin başlangıcı olarak değerlendirilen transfer işlemi hakkında en çok merak edilen konuları sizler için 3 ayrı başlık altında ele aldık. 

Tüp Bebek Transfer Sonrası 5 Gün Belirtileri Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinin ardından elde edilen embriyonun ana rahmine aktarılmasıyla ilk 5-7 gün içerisinde küçük dozda belirtiler kendini gösterir. Hassasiyet, genel anlamda vücut yorgunluğu, halsizlik ve mide sorunları gibi temel belirtilerin yan sıra vajinadaki anormal akıntılar da bu günlerde kendini gösterir. Tutunma işleminde zamana göre göre değişiklik gösteren tüp bebek transfer sonrası 5 gün belirtileri şu şekildedir:

  • Transferden sonraki ilk gün embriyonun çevresinde bulunan kabuk yavaş yavaş gevşer ve ayrılma süreci başlar. 

  • İkinci günde rahim içi zarına doğru hareket eden embriyo, tutunmak için duvarda uygun bir yer arar.

  • Transferden sonraki üçüncü günde embriyonun rahim içine doğru daha da derinlere ilerlemeye çalıştığı ve duvarda tutunmak için uğraştığını görmek mümkündür. 

  • Dördüncü günde de duvarda tutunmak için mücadele eden embriyo, rahim içi zarına yapışır.

  • Beşinci güne gelindiğinde embriyonun temelini meydana getiren tüm hücrelerin yenilenme aşamasına geçtiğini ve bebeğin beslenmesini sağlayan eşin oluşumunun başladığını görmek mümkündür. 

  • Gebeliğin 7-9. gününe gelindiğinde embriyonun gelişim süreci hızla devam eder. Kandan gebeliğin tespit edilmesini sağlayan HCG hormonu, bu zaman aralığından itibaren daha fazla üretilmeye başlar. 

  • Tüp bebek tedavisinin olumlu sonuçlanıp sonuçlanmadığını anlamak için 7. günden itibaren yapılan kan testiyle HCG hormonunun oranı incelenir. Bu hormonun yüksek seviyede çıkması tüp bebek transferinden sonra tutunma işleminin tamamlandığını gösterir. 

  • Tutunmanın 11. gününden itibaren kanda saptanan beta HCG hormonu en yüksek seviyeye çıkarken gebeliğin hassas ve kritik dönemi kendini gösterir. Transfer sonrasında rahimde tutunmayı başaran embriyonun sorunsuz ve sağlıklı şekilde gelişimi için bu zamandan itibaren annenin kendine dikkat etmesi önemlidir. 

Özellikle gebeliğin meydana gelmesiyle ortaya çıkan vajinal akıntılar, hamileliğin birçok evresinde ortaya çıkar. Tutunma için sıraladığımız belirtilerin tamamı, ilk 5 günlük süreçte kendini gösterir. 

Tüp Bebek Transfer Sonrası Kaçıncı Günü Belirtiler Başlar?

Transfer işlemiyle sonuca ulaşması beklenen tüp bebek tutunma sürecinde, belirtiler ilk haftadan itibaren kendini gösterir. Farklı dönemlere ve günlere göre değişiklik gösteren gebelik tutunması belirtilerinin en başında ruhsal ve psikolojik değişimler yer alır. Anne adaylarının hormonlarındaki artışlara ve rahim içindeki değişikliklere bağlı olarak bu dönemde annelerin duygu durumlarında dengesizlikler meydana gelir. Ruh hâlinin yanı sıra, diğer başlıklarda da sıraladığımız günlerdeki değişiklikler ilk haftanın ardından kendini belli eder. Özellikle ilk 7-9 günlük sürenin geçmesinden sonra anne adaylarında hafif baş dönmesi ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar. 

Tüp Bebek Transfer Sonrası Tuvalete Gidilir Mi?

Tüp bebek tedavisinden sonra hazırlanan embriyonun anne rahmine transfer edilmesinin ardından kişilerin normal hayatlarına devam etmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Anestezi yardımıyla gerçekleştirilen embriyo transfer işleminin ardından tuvalete gidilebilir. İşlem sonrasında 1-2 gün yatılması gibi bir zorunluluk olmadığını hatırlatarak günlük yaşantınıza devam edebileceğinizi söyleyebiliriz. 

Transfer işleminin küçük bir operasyon olduğunu belirtirken kişilere göre birkaç saat devam eden ağrı ve kasık sancıları ile karşılaşmak mümkündür. Bu gibi durumlarda anne adaylarının dinlenmesi ve verilen ilaçları kullanmasıyla sorun ortadan kalkar. Yapılan araştırmalar tüp bebek transferi sonrası hemen günlük yaşantısına dönen kadınlarla 1-2 gün boyunca yatan anne adaylarının gebe kalma olasılığında herhangi bir farklılık olmadığını gösterir. 

tüp bebek transfer işlemi ankara

Ankara Tüp Bebek Transfer İşlemi Yapan Doktorlar Arasında Doç.Dr.Özlem Gün Eryılmaz

Tüp bebek Ankara tedavisi kapsamında hastalarına en iyi şekilde hizmet sunan Doç. Dr. Özlem Gün, alanında 15 farklı dalda uzmanlığa sahiptir. Tüp bebek tedavisi ve embriyo transfer işlemlerinde hastalarına her açıdan profesyonel destek sağlayan uzmanımız, 15 yıllık tecrübesi ve %90 üzeri başarıyla bu sürecin tamamlanmasına katkı sağlar. 

Gebelik oranının düşük olduğu anne ve baba adaylarında bile büyük oranda pozitif sonuçlarla karşılaşmayı hedefleyen uzmanımız, bugüne dek 2500’ün üzerinde hastayla ilgilenmiştir. Tedavi süresini en hafif ve etkili şekilde geçirmeniz için gerekli tüm uzmanlık ve tecrübelere sahip olan Özlem Gün, kadın hastalıkları alanında doçentlik unvanına sahiptir.

Tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olmak ve bu süreçte her türlü desteği almak için sayfamız üzerinden bizlerle iletişim haline geçin!