Tüp bebek aşamaları
 
Tüp bebek doğal yollarla ebeveyn olamayan çiftlerin başvurduğu bir üreme tekniğidir. Bilimsel adı IVF(in vitro fertilization) olan bu teknik yıllardır kısırlığın tedavisinde en çok başarıya ulaşılan tekniklerden biridir. İleri yaş, kalitesi düşük sperm, tüplerdeki tıkanıklık veya kadınlardaki enfeksiyon gibi problemler sperm ve yumurtanın birleşmesine engel olabilir. Bu noktada tüp bebek tedavisi ilk başvurulan yöntemlerden biridir. Kadın ve erkekten alınan üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında birleştirilmesi ile gerçekleşen gebelik normal gebelikten farklı değildir.
 
Tüp bebek aşamaları çiftlerin üreme sorunları doğrultusunda tüp bebek tedavisi olmaya karar verdiklerinde ilk merak ettikleri konudur. Bu aşamaları öğrenebilmek için öncelikle hangi yöntemin kullanılacağına karar verilir. Kullanılan ilk yöntem yumurta ve sperm hücresinin aynı ortama bırakılarak suni bir şekilde döllenmesi beklemektir. İkinci yöntem olan mikroenjeksiyonda ise sperm yumurta hücresinin içerisinde doğrudan enjekte edilir. Hangi yöntemin seçileceğine ise uzmanlar hastaların sağlık durumlarını ele alarak karar verir. Tüp bebek aşamaları nelerdir konusunda daha detaylı bilgi almak için sayfayı aşağı doğru kaydırmaya devam edin.
 

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek, suni ortamda sperm ve yumurtayı birleştirerek döllenmenin oluşmasını sağlayan tedavi yöntemidir. Anne ve baba olmak isteyen çiftlerin diğer üreme yöntemlerini denemesi fakat sonuç alamaması durumunda tercih ettiği tüp bebek tedavisi uzun yıllardır başarılı sonuçlar elde ederek yaygınlaşmıştır. Tüp bebek tedavisini tercih eden kişilerde görülen ve gebe kalmaya engel olan sebepler şu şekilde aktarılabilir;
 
  • Kısırlık
  • Tüplerin alınması 
  • Tıkalı tüpler 
  • Cerrahi ameliyat sonrası tüpler ve yumurtalık arasında denge bozulması
  • Kadında vajinismus veya erkekte boşalma problemi
  • Polikistik over sendromuna sahip hastalar
  • Yumurtlamanın azaldığı ileri yaş
  • Testis tümör ameliyatı 
  • Sperm üretiminde bozukluk 
  • Yumurtalık kisti veya kanseri gibi yumurta rezervini azaltan hastalıklar geçirmek
 
Yukarıdaki maddelerde yer alan sebepler veya daha farklı nedenler ile gebe kalamayan kişilerde tüp bebek tedavisi, bazı yöntemler sonrasında sıklıkla tercih edilir. İki farklı yöntemle yapılan tüp bebek tedavisinde başarı oranının yıllar geçtikçe artması çiftlerin başvurarak çocuk sahibi olmak için büyük bir adım atmalarına yardımcı olur. 
 
Tüp bebek tedavisine başvuran veya başvurmayı düşünen çiftlerin, öncelikle tüp bebek tedavi aşamaları hakkında detaylı bilgi sahip olmaları önemlidir. Kadın doğum uzmanı veya  klinik seçimi sonrasında ön görüşmeler yapılarak, çiftler bu yönteme uygun ise tüp bebek aşamalarına geçilebilir. Tüp bebek tedavisi kısaca yumurta ile spermin laboratuvar ortamında döllenmesidir. Bu döllenme sonucu oluşan embriyo annenin rahmine yerleştirilir. Ardından normal gebelikte olduğu gibi gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için anne adayı düzenli olarak kontrol edilir. Bu kontroller sonrasında test yapılarak gebelikten emin olunur ve pozitif sonuçlar ile tüp bebek süreci başarıyla sonlandırılır. 
 

Tüp Bebek Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek aşamaları gebeliğin doğal yollarla oluşmadığı kişilerde gebeliğin mümkün olabilmesi için uygulanan tüp bebek tedavi sürecini kapsar. Tüp bebek aşamaları aynı olsa da sonuçlanma zamanı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde ilk denemede pozitif sonuç alınabilirken bazı kişilerde ikinci veya üçüncü seferde pozitif sonuç alınabilir. Bu tedaviye başlamak isteyen anne baba adayları için tüp bebek tedavi aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
 

Aşama 1: Tedavi Merkezi ile Ön Görüşme 

Seçilen merkezde doktor ile ön görüşmeler gerçekleştirilir. Bu görüşmelerde üreme başarısını görebilmek için ultrason gibi işlemler yapılır. Kadınlarda yumurta kapasitesini saptayabilmek için AMH testi, erkeklerde de sperm kapasitesini ve kalitesini öğrenebilmek için sperm analizi yapılır. Bunların dışında yapılan çeşitli tetkikler ve muayeneler ile tedavi yöntemi belirlenir.
 

Aşama 2: Yumurtaların Uyarılması

Anne adayına adetinin 2.gününde vajinal ultrasonografi ve hormon testi yapılır. Bu işlemin nedeni ise normalde ayda bir oluşan yumurtanın tüp bebek tedavisi sürecinde olgunlaşmama ihtimalidir. Testlerin yapılmasındaki amaç, birden fazla yumurta oluşmasının döllenme ihtimalini artırması ve sağlıklı bir gebelik sağlamasından dolayı, yumurta sayısını doğru tespit edebilmektir. Sayıca fazla yumurta elde edebilmek için yumurtalık arttırıcı ilaçlar kullanılır. 
 
Yumurtalıkların baskılanması için GnRH analogları verilirken uyarılması için hMG ve FSH uygulaması yapılır. İlaç dozlarının ayarlanabilmesi için kişinin yumurta rezervlerine, varsa IVF geçmişindeki dozlarına ve vücut kitle indeksine bakılır. Yaklaşık 8-10 gün sonrasında olgunlaşan yumurtalara HCG iğnesi yapılarak çatlatma işlemi uygulanır. Bu iğnelerin her gün aynı saatte yapılması önem arz eder.
 
Yumurtalıkların uyarılması süre olarak kişiden kişiye farklılık gösterse de genellikle 10-12 günde gerçekleşir. Bu süreç içerisinde 2 gün aralıklarla vajinal ultrasonografi ile gelişen foliküllerin takibi yapılır. Bunların yanı sıra yumurtalıkların üretiminde bazı ilaçlara ihtiyaç duyulabilir. Bu ilaçlar şu şekilde aktarılabilir;
 
  • Yumurtalıkların uyarılması için kullanılan ilaçlar: FSH, LH ve bu ikisinin karışımı bir ilaç kullanılabilir. FSH hormonu yumurta gelişiminde LH hormonu yumurta çatlamasında rol oynar. 
  • Erken yumurtlamanın önüne geçebilmek için kullanılan ilaçlar: Gelişen yumurtaların vücut tarafından erken bırakılmasını önleyen ilaçlardır.
  • Oosit olgunlaşması için kullanılan ilaçlar: Yumurtaların olgunlaşmasına yardımcı olabilmek için HCG veya diğer yardımcı ilaçlar kullanılabilir.
  • Rahmin iç yüzeyini implantasyona hazır hale getirmek için kullanılan ilaçlar: Yumurta toplanması veya embriyo transferi esnasında rahmin iç yüzeyini hazırlamak için progesteron ilaçları kullanılabilir.
 

Aşama 3: Yumurtaların Toplanması

Yumurta toplama işlemi esnasında anne adayının ağrı hissetmemesi için anestezi uygulanır. Uzman, işlemi yaparken içi boş ince bir vajinal prob kullanılır. Vajinal prob ile alınan yumurtalar bekletilmeden döllenmek üzere laboratuvara gönderilir. Yumurtalıktan alınan yumurtaların 12mm üzerinde olması tercih edilir. Bunun için ise yumurta toplama öncesinde ultrason ve kan tetkikleri istenir. Anne adayı yumurta toplama aşamasından sonra baskı veya kramp hissi yaşayabilir.
 
tüp bebek aşamaları sperm toplanması
 

Aşama 4: Sperm Toplanması

Yumurtaların toplandığı sırada döllenmenin hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için baba adayından da sperm toplanır. Tüp bebek aşamaları içerisinde yer alan erkekten sperm toplanması aşaması için sperm odası adı verilen ortamda mastürbasyon yapılması gerekir. Bu işlem sonrasında toplanan meni hemen laboratuvara gönderilir. Meni içeriğinde sperm bulunmayan baba adaylarının ise yumurtalıklarından cerrahi yolla sperm alınma olasılığı vardır. Yeterli ve doğru sperme ulaşabilmek için baba adayının 3-5 günlük bir süre içerisinde cinsel perhize girmesi tavsiye edilir. 
 

Aşama 5: Döllenme

Tüp bebek tedavi aşamaları içerisinde yer alan döllenme aşamasında anne adayından yumurta, baba adayından sperm örneği alınır. Alınan bu örnekler için klasik tüp bebek yöntemi (IVF) veya mikroenjeksiyon yöntemi tercih edilir. Bu yöntemler kısaca şu şekilde açıklanabilir:
 
  1. IVF Tekniği ile Döllenme: Klasik tüp bebek tedavisi olan bu döllenme tekniğinde laboratuvar ortamında bir petri kabında sperm ve yumurta birleştirilir. Bu birleşim düzenli olarak kontrol edilir. Kontrollerde embriyo oluşumu, gelişimi ve büyümesi izlenir.
  2. Mikroenjeksiyon Tekniği ile Döllenme (ICSI): Mikroenjeksiyon yönteminde baba adayından alınan sperm örneği anne adayından alınan yumurtanın içerisine enjekte edilir. Mikroskop altında bir pipet yardımıyla doğrudan yumurta içerisine aktarılması ile döllenme olması beklenilir. Yumurta sayısının veya sperm hareketinin az olduğu durumlarda mikroenjeksiyon yöntemi IVF tekniğine göre daha başarılı sonuçlar elde ettiği için bu aşamada tercih edilme olasılığı yüksektir.
 
Bu iki yöntem arasındaki tek fark döllenme şekilleridir. Yöntemler sonrasında dünyaya gelen çocuklar arasında bir ayrım olmaz. Gebelik oluşumuyla beraber gerçekleşebilme ihtimali olan anomali veya riskli gebelik gibi durumlar iki yöntemde de aynıdır. 
 

Aşama 6: Döllenmiş Yumurtaların Anne Rahmine Transferi

Döllenme aşamasından sonra embriyonun gelişimine bakılır. Bu gelişimin düzenli takibi üzerine uygun zamanda anne rahmine aktarım gerçekleştirilir. Rahme transfer olacak embriyo sayısı anne adayının geçmiş tüp bebek denemelerine, yaşa ve embriyo kalitesine göre farklılık gösterir. Ayrıca transfer sayısı ile gebelik şansı doğru orantılı bir şekilde artış gösterir.
 
Döllenmiş yumurtaların anne rahmine aktarılması sırasında anestezi gerekmez. Embriyo rahim içerisine ince bir kateter yardımıyla yerleştirilir. Ultrasonografi ile yapılan bu işlemde herhangi bir ağrı hissedilmez. Rahim iç yüzeyini desteklemek için bu aşama sonrasında HCG ve progesteron kullanımı önerilir. Bu ilaçların düzenli kullanılması anne rahminde gelişmekte olan embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişmesi için önemlidir.
 
Tüp bebek aşamaları gebelik testleri
 

Aşama 7: Gebelik Testleri

Embriyonun anne rahmiyle buluşmasının üzerinden 12 gün geçtiğinde gebelik testleri uygulanmaya başlanabilir. Bu gebelik testleri kesin gebeliğin saptanması için gereklidir. Pozitif sonucun 10 gün sonrasında gebelik kesesinin kontrolü için ultrason ile bakılmalıdır. Gebelik başladıktan sonraki 3 ay doktor önerilerine ve ilaç kullanımlarına dikkat etmek tedavinin başarılı sonuçlanmasında büyük önem taşır. 
 

Tüp Bebek Tedavi Fiyatları

Hastane veya kliniğin ücret politikası, yapılan hormon testleri gibi birden çok etkene göre değişiklik göstermekle beraberTüp bebek fiyatları 2023 yılı için ortalama 35.000 TL ile 55.000 TL arasında değişmektedir. Tüp bebek fiyatlarını etkileyen unsurlar şu şekilde sıralanabilir:
 
  • Kullanılan ilaçlar
  • Histeroskopi
  • Elde edilen embriyo sayısının transfer edilecek embriyo sayısından fazla olması
  • Başarıyla sonuçlanmayan transferlerde rahim biyopsi örneği alınması
  • Anne ve baba adayının sağlık durumları
  • Cinsiyet belirleme uygulaması
 
Tüm bunların yanı sıra bazı çiftlerde ilk denemede gebelik sağlanamadığında 2 veya 3 kez daha deneme gerçekleşebilir. Bu gibi nedenlerle de tüp bebek fiyatları değişiklik gösterebilir. En doğru tedavi yöntemi ve fiyat bilgisi almak için tüp bebek merkezi veya hastaneler ile görüşülmelidir. 
 
Uzman doktorlar eşliğinde gerçekleştirilen tüp bebek tedavisi uzun yıllardır gelişmekte ve birçok çift tarafından tercih edilerek yaygınlaşmaktadır. Anne baba olmak için hevesle bekleyen çiftlerin hayallerine kavuşması için Özlem Gün olarak Ankara Tüp Bebek Merkezinde sizleri ağırlıyoruz. Siz de tüp bebek tedavisi için randevu oluşturarak hayallerinize kavuşmak için hemen bizimle iletişime geçiniz.