Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Tüp Bebek Gebelik Hesaplama | Doç. Dr. Özlem Gün Eryılmaz
Tüp bebek gebelik hesaplama ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarına siz de yazımızı okumaya devam ederek ulaşabilirsiniz. Tüp bebek gebelikleri normal yolla kalınan hamileliklerden farklıdır. Tüp bebek tedavisi kadın rahminde oluşan herhangi bir rahatsızlıktan ötürü yumurtanın rahim dışında döllenmesi ardından döllenen yumurtanın rahme yerleştirilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Tüp bebek tedavisi günümüzde normal yollarla hamilelik yaşayamayan çiftler için oldukça sık tercih edilen bir tedavi yöntemidir.
Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Nedir?
Gebelik hesaplama tüp bebek için embriyonun rahme transfer edildiği gün baz alınarak yapılır. Tüp bebek gebelik hesaplamada embriyonun hangi gün transfer edildiği, embriyonun kaçıncı gününde olduğu bilgileri önemlidir.
Tüp Bebek Gebelik Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Tüp bebek gebelik hesaplama işlemi normal şartlarda hamile kalındığı durumdan farklı bir şekilde hesaplanır. Bu durumda tüp bebek gebelik hesaplama yapılması için embriyonun transfer edildiği tarih baz alınır. Dondurulmuş embriyo gebelik hesaplama işlemi için de aynı bilgiler kullanılır.
Tüp bebelik gebelik hesaplama için embriyo transferinin 3 ve 5. günleri için iki farklı hesaplama yapılır. Bunun için şu adımları takip edebilirsiniz:
-
3.gün embriyo transferi: Transferin yapıldığı gün ile hesaplama yapılan güne kadar geçen süreye 17 gün eklenir.
-
5.gün embriyo transferi: Transferin yapıldığı gün ile hesaplama yapılan güne kadar geçen süreye 19 gün eklenir.
Tüp Bebekte İkiz Gebelik Hesaplaması
Tüp bebekte ikiz gebelik hesaplaması, tek bebek için yapılan hesaplamadan farklı değildir. Tüp bebek gebelik hesaplamasında olduğu gibi 3.gün embriyo transferinden hesaplama yapılacağı gün kadar geçen süreye 17 gün ve 5.gün embriyo transferinden hesaplama yapılacağı güne kadar geçen süreye 19 gün eklenerek tüp bebek gebelik hesaplaması gerçekleştirilir.
Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Hakkında Sık Sorulan Sorular
Tüp bebek gebeliği normal yolla kalınan hamilelikten farklı olduğu için tüp bebek gebelik hesaplaması detaylı bilgiler içerir. Tüp bebek yoluyla hamilelik yaşayanların gebelik hesaplamasıyla ilgili soru işaretleri oluşabilir. Bu sorular ve cevapları şu şekildedir:
Tüp Bebekte Kaç Haftalık Hamileyim?
Tüp bebek gebelik haftası hesaplaması, embriyonun rahme transfer edildiği gün baz alınarak elde edilir. Tüp bebek yönteminde embriyonun rahme yerleştirilmesi son adet gününden iki hafta sonra yapılır. Embriyo yerleştirildikten 12 gün sonra yapılan testte B-HCG’nin pozitif olması durumunda gebelik başarıyla gerçekleşmiş demektir. Gebeliğin oluşmasıyla hamileliğin 4.haftasında olduğu kabul edilir. Tüp bebek gebelik hesaplaması 4.haftadan sonrasında devam ettirilir.
Tüp Bebekte Son Adet Tarihi Nasıl Hesaplanır?
Tüp bebek yoluyla elde edilen gebeliklerde son adet tarihi embriyonun rahme yerleştirildiği transfer gününe göre hesaplanır.
Tüp Bebekte Transfer Günü Sayılır Mı?
Tüp bebek tedavisinde transfer günü sayılmaz. Birçok doktorun ortak görüşüne göre transfer gününden sonraki gün 1.gün olarak kabul edilir. Transfer gününden sonraki 3-4 ve 5.günlerde embriyonun tutunması gerçekleşir. Bu günler içerisinde yaşanan kanamaların korkulması gereken bir şey olmadığı ve normal olduğu belirtilir. Yaşanan kanamanın rengi koyu kahve ise olumlu olarak nitelendirilir. Ancak kanama açık pembe ise doktorunuza danışmakta fayda vardır.
Tüp Bebek Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?
Tüp bebeklerde gebelik hesaplaması; 3.gün embriyosu transfer edilmişse transfer gününden hesaplama yapılan gün üstüne 17, 5.gün embriyosu transfer edilmişse transfer gününden hesaplama yapılan gün üstüne 19 gün eklenir.
Tüp Bebek Gebeliğinde Doğum Hesaplaması
Normal bir gebelik süresi 40 hafta yani 9 ay 10 gündür. Ancak her bebek 40.haftada dünyaya gelmez. Bazı bebekler olması gereken süreden daha önce veya daha sonra dünyaya gelebilir. Anne adayları doğuma hazır olabilmek adına doğum haftalarını takip etmek ister.
Günümüzde bu konuya ışık tutan birçok uygulama mevcuttur. Bu uygulamalar sayesinde bebeğinizi gün, hafta, ay olarak detaylı takip edebilirsiniz. Peki tüp bebek tedavisi ile gerçekleşen hamileliklerde doğum hesaplaması nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını şu şekilde sıralayabiliriz:
-
3.gün embriyosunun transferi gerçekleşmiş ise: Transfer gününün üstüne 263 gün eklenir.
-
5.gün embriyosunun transferi gerçekleşmiş ise: Transfer gününün üstüne 261 gün eklenir.
Bu günler ortalama gebelik süresine göre hesaplanmıştır. Tüp bebek gebelik hesaplaması size tam günü vermeyebilir. Gebelik süresinin değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.
Tüp bebek fiyatları 2023 hakkında daha detaylı bilgi için https://ozlemgun.com/tup-bebek-fiyatlari-ankara adresini ziyaret edebilirsiniz.
Tüp Bebek Gebelik Hesaplaması İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp bebek tedavisiyle gerçekleşen hamileliklerde gebelik süresinin son regl tarihine göre yapılması hatalı sonuçlar doğurabilir. Dondurulmuş embriyo transferlerinde yeteri kadar rahim kalınlığına ilk 13-14 gün içerisinde ulaşılmamışsa, embriyonun transfer edilmesi için birkaç gün daha beklenir. Bu sebeple son adet tarihine göre hesaplanan gebelik süresinin hesaplanması yanlış sonuçlar doğurur. Normal yolla gerçekleşen gebeliklerde embriyonun rahme tutunma süresinin 14.gün olduğu kabul edilir.
Tüp bebek yöntemi gebe kalma ihtimalinin yüksek olması, sağlıklı spermlerin seçilmesi gibi sebeplerle oldukça sık tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Günümüzde bu tedavi yöntemi oldukça yaygınlaşmıştır. Her şehirde tüp bebek merkezleri bulunur. Ancak bu konuda seçim yaparken oldukça titiz davranılması gerekir. Sağlığınız ve sağlıklı bir bebeğe kavuşmanız için uzman bir ekibe sahip olan tüp bebek merkezini tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Tüp bebek Ankara için ozlemgun.com adresini ziyaret ederek, detayları öğrenebilirsiniz.
Tüp bebek tedavisi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için blog sayfamızı https://ozlemgun.com/blog adresinden hemen inceleyebilirsiniz.