Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Şeker Yükleme Testi
Şeker yükleme testi nedir?
Gebelikte değişen hormon etkisiyle, kan şekeri yükselir, idrarda şeker atımı artar. Gebede şeker hastalığına meyil varsa, gizli şeker yüksekliği varsa yada ailede şeker hastalığı riski yüksekse, gebelik şekeri denilen, gestasyonel diyabet gelişebilir. Riskleri tespit etmek için 24 haftadan sonra kadın doğum doktoru tarafından şeker yükleme testi yapılır.
Şeker Yüklemesi Ne Zaman Yapılır?
24-30 hafta arası yapılır.
Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?
Hastanın aç olması gerekmez, 50 gr şeker yükleme için glukoz içirilir, bir saat sonra kan alınır. Kan şekeri ölçümü 140 mg/dl altında çıkması normaldir. Daha yüksek değerlerde, 100 gr şeker yükleme yapmak lazım, bu teste glukoz tolerans testi de denir. Gebelikte şeker hastalığı olduğunu gösteren test, 100 gr yükleme testidir.
Şeker Yükleme Testi Zararlı mı?
Zararlı değildir, anneye ve bebeğe bir sıkıntı oluşturmaz. Bazen gebede bulantı ve kusma yapabilir. Gebe içtiği tüm şekeri kusarsa, testi tekrarlamak gerekebilir.
Şeker Yükleme Testi Bozukluğunda Ne Yapılır?
Gebe, hemen diyete alınır. Kan şekeri belli bir düzeyde tutulmaya çalışılır. Diyete rağmen düzelmeyen hastalar, endokrin uzmanı ile görüştürülür, gerekirse gebelik boyunca insülin iğnesi yapılır.
Şeker Testi Yaptıramayan Hastada Ne Yapılır?
Açlık ve 2. Saat tokluk kan şekerine bakılabilir. Açlık değerinin 95mg/dl ’in altında olması, tokluk değerinin de 125 mg/dl’nin altında olması gerekir.