Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Rahimde Miyom Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Bu blog yazısında, Doktor Özlem Gün Eryılmaz tarafından verilen bilgiler ışığında rahimde miyom nedir, belirtilerini ve tedavi seçeneklerini daha yakından inceleyeceğiz. Miyomlar hakkında daha fazla bilgi edinerek, bu yaygın rahatsızlığın belirtilerini tanımak ve uygun tedavi seçeneklerini değerlendirmek için yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.
Rahimdeki düz kas hücrelerinden kaynaklanan miyomlar, farklı büyüklüklerde ve sayılarda olabilirler ve genellikle üreme çağındaki kadınlarda görülür. Miyomlar, rahimde farklı yerlerde oluşabilir ve semptomları, boyutları ve yerlerine bağlı olarak değişebilir.
Rahimde Miyom Nedir ve Neden Oluşur?
Rahimde miyom yaygın olarak görülen iyi huylu tümördür. Rahim duvarının kas tabakasından kaynaklanır ve çoğunlukla kadınları etkiler. Miyomlar genellikle 35-50 yaş aralığındaki kadınlarda daha sık görülür. Bu durumdan farklı olarak burada rahim dışı miyomdan da bu iki kavramın karıştırılmaması adına söz etmemiz gerekebilir. Rahimdeki miyomlar gibi iyi huylu tümörlerdir ancak rahmin dışında, çevre dokularda veya organlarda oluşurlar. Rahim dışı miyomların belirtileri ve semptomları, nerede olduğuna bağlı olarak değişebilir.
Miyom tedavisi Ankara ve çevre iller için bizim ile iletişime geçerek hemen ücretsiz randevu alabilirsiniz.
Miyomların neden oluştuğu konusunda kesin bir bilgi olmamakla birlikte, uzmanlar östrojen hormonunun bu durum üzerinde etkili olduğunu düşünmektedir. Peki rahimde miyom neden olur ? Östrojen hormonu, rahim içerisindeki hücrelerin bölünmesini teşvik ederek miyomların büyümesine yol açar ve bu durum kadınların üreme çağındaki hormonal dengesizliklerle ilişkilendirilebilir. Ayrıca miyom gelişiminde genetik faktörler de önemli bir rol oynamaktadır. Aile öyküsünde miyom bulunan kadınlarda miyom oluşması riski daha yüksektir. Bu durum, ailede geçmiş nesillerden gelen genetik yatkınlık olarak değerlendirilir.
Obezite ve erken yaşta adet görmeye başlama gibi faktörler de miyom oluşumunu etkileyen diğer unsurlardandır. Obez kadınlarda vücut yağ dokusu fazla olduğundan dolayı östrojen seviyelerinin artış gösterdiği bilinmektedir ve bu da miyom riskini artırır. Erken yaşta adet görmeye başlayan kadınlarda ise daha uzun süreli maruz kalınan östrojen hormonu nedeniyle miyom oluşma ihtimali yükselir.
Rahimde Miyomların Tedavisi Nasıl Yapılır ve Hangi Yöntemler Tercih Edilir?
Rahimde miyom belirtileri genellikle semptom göstermez ve çoğu zaman tedavi gerektirmez. Ancak, belirtiler rahatsızlık verici veya komplikasyonlar ortaya çıkarsa, miyomların tedavi edilmesi gerekebilir. Miyom tedavisi, miyomların büyüklüğüne, semptomlara, yaşa, genel sağlık durumuna ve hastanın gebelik isteğine bağlı olarak değişebilir. Eğer miyom küçükse ve herhangi bir semptom göstermiyorsa, doktorlar genellikle izlemeyi tercih ederler. Bununla birlikte, düzenli kontroller yapılması önerilir.
Miyomların tedavisinde hormonal ilaçlar kullanılarak semptomlar kontrol etmesi sağlanabilir. Bu ilaçlar, östrojen üretimini azaltarak miyomların büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olur. İlaç tedavisinin dışında tedavi için kullanılan yöntemlerden biri de Rahim Artery Embolizasyonudur. Bu yöntemde rahimdeki fibroidlere kan sağlayan damarların tıkanması amaçlanır. Böylece miyomun büyümesi durdurularak, belirtilerin azalması amaçlanır.
Rahimde Miyom Ameliyatı
Rahimdeki miyomların tedavisi için bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Miyomlar büyükse, semptomlar şiddetliyse veya infertilite gibi komplikasyonlara yol açıyorsa, doktorlar genellikle cerrahi müdahaleyi önerirler.
Rahimde miyom ameliyatı, şu yöntemler kullanılarak yapılabilir:
-
Laparoskopik cerrahi yöntemi, karnın alt bölgesinde küçük kesiler açılırak ve laparoskop adı verilen ince bir cihaz kullanılarak miyomların çıkarılması işlemidir.
-
Açık cerrahi sırasında karnın alt kısmında bir kesim yapılır ve rahim alınarak miyomlar çıkartılır.
-
Histerektomi, miyomların çok büyük olduğu ve belirtilerin kontrol edilemediği durumlarda rahmin tamamen alınması yöntemidir.
Ameliyat sonrasında iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir ancak genellikle hastanede kalış süresi 1-2 gün sürer. İyileşme sürecinde ağrı, kanama ve enfeksiyon riski gibi komplikasyonlar oluşabilir. Bu nedenle ameliyat sonrasında doktorunuzun önerilerini dikkate almanız önemlidir.
Laparoskopi Ankara hizmetimiz ile miyom tedavisi için kullanılan yöntemleri hemen inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.
Rahimde Miyom Tedavisinde Alternatif Yöntemler Nelerdir?
Rahimde miyom tedavisinde alternatif yöntemler de mevcuttur. Ancak unutulmamalıdır ki, herhangi bir alternatif tedavi yöntemi kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Alternatif yöntemlerden biri akupunktur tedavisidir. Rahimdeki miyomların neden olduğu semptomları hafifletmek için kullanılabilir. Bu yöntemde, akupunktur iğneleri cildin altına yerleştirilerek belirli noktalar uyarılır.
Rahimde miyom bitkisel tedavi ile miyom büyümesini yavaşlattığı ve semptomları azalttığı düşünülür. Örneğin, sarı kantaron, dulavratotu kökü ve çobançantası gibi bitkiler bu amaçla kullanılabilir. Ancak bitkisel ilaçlar da dahil olmak üzere alternatif tedavilerin etkinliği konusunda henüz yeterli kanıt yoktur.
Bu yöntemler dışında miyomlarla ilişkili olan hormon dengesizliği, diyet değişiklikleri ile kontrol edilebilir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları benimsemek, özellikle de lif açısından zengin gıdalar tüketmek, miyomların büyümesini yavaşlatabilir. Ayrıca yoga ve meditasyon, strese karşı etkili şekilde savaşmanıza yardımcı olabilir. Böylece miyomların yol açtığı belirtileri hafifletebilirsiniz.
Bu alternatif tedavilerin etkililiği konusunda kesin bir kanıt olmamakla birlikte, bazı insanlar için semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir. Ancak bu yöntemler, doktorunuz tarafından önerilen tedavi yöntemleri yerine kullanılmamalıdır ve herhangi bir alternatif tedavi yöntemi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Miyom ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi için https://ozlemgun.com/miyom-ameliyati-ankara-2023-fiyatlari adresini ziyaret edebilirsiniz.
Rahimde Miyom Hakkında Sık Sorulan Sorular
Rahimde Miyom Varsa Ne Olur?
Rahimde miyomlar, kadınlarda çeşitli belirtiler ve etkiler ortaya çıkarabilir. Rahimde miyomlar, genellikle herhangi bir belirtiye neden olmayan ve sıklıkla rutin jinekolojik kontroller veya başka bir sağlık sorunu ile ilgili yapılan muayeneler sırasında fark edilebilir. Rahimde miyom olduğunda bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler şunlardır:
-
Rahimde miyomlar büyüdükçe, alt karın veya pelvik bölgede ağrıya neden olabilir.
-
Rahimde miyomlar, adet döngüsünü etkileyebilir ve düzensiz veya ağır adet kanamasına yol açabilir.
-
Miyomlar, adet kanamasının miktarını artırabilir ve uzun süreli veya yoğun adet kanamasına neden olabilir, bu da kansızlık ve halsizlik gibi sorunlara yol açabilir.
-
Büyük miyomlar, idrar yolunu veya mesaneyi sıkıştırabilir, bu da sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, idrar kaçırma veya idrar tutamama gibi semptomlara neden olabilir.
-
Rahimdeki büyük miyomlar, bağırsakları sıkıştırabilir ve kabızlığa yol açabilir.
-
Rahimde miyomlar, bazı kadınlarda doğurganlığı etkileyebilir ve gebe kalmayı veya gebelik sırasında komplikasyonları zorlaştırabilir.
Rahimdeki Miyom Patlarsa Ne Olur?
Rahimdeki bir miyomun patlaması nadir görülen bir durumdur ve çok acil tıbbi müdahale gerektirir. Peki rahimde miyom patlarsa ne olur? Miyom patlaması ile beraber hastada iç kanama riski ortaya çıkar ve bu durum hayati tehlikeye yol açabilir. Rahimdeki miyomlar, düz kas hücrelerinden kaynaklandığından, zaman zaman büyüyüp zorlanabilir. Bu durumda, miyomun içindeki kan damarları hasar görebilir ve miyom patlayabilir.
Rahimde miyom patlaması belirtileri şiddetli ağrı, rahim içinde ve çevresinde kanama, yine bu bölgede enfeksiyonlar beraber karın zarı iltihabı ve rahim içerisinde yapışıklıklar gibi ciddi komplikasyonlarla ortaya çıkabilir.
Rahimdeki Miyom Kansere Dönüşür mü?
Rahimdeki miyomlar iyi huylu tümörler olarak adlandırılmıştır. Ancak, rahimde miyom tehlikeli mi? sorusu da akla gelmektedir. Nadir durumlarda da olsa miyomlar kansere dönüşebilir. Bu kanser türüne leiomyosarkom denir ve rahimdeki miyomlardan köken alan nadir bir kanser türüdür. Bununla birlikte, bu durum oldukça enderdir ve genellikle miyomların kansere dönüşme riski çok düşük kabul edilir.
Miyomların kansere dönüşme riski, genellikle miyomun boyutu, tipi ve yerine bağlı olarak değişebilir. Genellikle küçük boyutlu miyomların kansere dönüşme riski düşüktür. Ancak, büyük boyutlu, hızlı büyüyen veya nadir miyom tipleri olan hastalar, kansere dönüşme riski konusunda daha yakından takip edilmelidir.
Miyom tedavisinde Ankara’da uzmanlığı ve deneyimi ile ön plana çıkan isimlerden biri de Doktor Özlem Gün Eryılmaz’dır. Rahimde miyom belirtileri, erken tanı ve tedavisi için Doktor Özlem Gün Eryılmaz'a başvurabilir ve sağlık durumunuz hakkında detaylı bir danışmanlık alabilirsiniz. Sağlıklı bir hayat için bugün adım atın!
Ankara kadın hastalıkları, tüp bebek, doğum- gebelik takibi, jinekoloji, genital estetik ve laparoskopik muayene randevu ve fiyatları için https://ozlemgun.com adresini hemen ziyaret edebilirsiniz.