Miyom belirtileri, genç ve orta yaşlı kadınların hayatlarında en az bir kez karşılaştığı bir durumdur. Miyomlar, rahimde oluşan iyi huylu tümörlerdir ve çoğunlukla herhangi bir belirti göstermezler. Ancak bazen hissedilen belirtileri yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürerek hayatı çekilmez hale getirebilir.
 
Yazımızda, miyom belirtilerinin ne olduğunu, nasıl tanımlandığını ve karşılaşıldığında nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini detaylı olarak ele alacağız. Miyomların belirtileri, teşhisi ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için okumaya devam edin.
 
Miyom belirtileri gösteren kadın hasta
 

Miyom Nedir? Neden Olur?

Miyom, rahimdeki düz kasların çoğalmasından kaynaklanan iyi huylu tümördür. Farklı yerleşimlerde bulunabilen miyomlar, genellikle östrojen hormonu ve genetik faktörlerden kaynaklanır. Hormonlara bağlı olan bu tümör çeşidi, iyi huylu olabileceği gibi nadiren kötü huylu da olabilir. Üreme dönemindeki 5 kadından en az birinde bu tümöre rastlamak mümkündür.
 
Miyomlar her ne kadar menopoz döneminde hormonların azalmasıyla birlikte yetkinliğini kaybetse de bu durum zaman zaman tam tersi olacak şekilde seyredebilir. Özellikle de hastalığın kolay fark edilebilmesi ve menopoz döneminden önce müdahale edilebilmesi açısından belirtilerin takip edilmesi gerekir. 
 
Miyom belirtileri çoğu kişi tarafından kolayca saptanamaz. Bu nedenle düzenli kontrol ve tedavilerin erken teşhisteki rolü büyüktür. Miyomlar, daha çok doğum yapmayan ya da obez kişilerde görülür. Gebelik döneminde ise etkisini artıran tümör hem boyut olarak büyür hem de düşük, kısırlık ya da erken doğum gibi riskleri de beraberinde getirir.
 
Rahimde gelişen miyom türlerinin boyutları ilk etapta küçük olur. Küçük kitlelerde gözle görülür bir belirtiyle karşılaşılmayabilir. Miyom belirtileri, kitle boyutlarının büyümesiyle birlikte daha keskin hale gelir. Kasıklarda hissedilen yüksek ağrı ve özellikle düzensiz adet döngüsü miyomların fark edilmesinde pay sahibidir. 
 
Rahim boşluğunda hissedilen baskılar, zamanla şiddetini artırarak devam eder. Dolayısıyla rahimde miyom belirtileri hissedilmeye başlandığında dikkate alarak hemen bir kadın doğum uzmanı veya hekime gidilmelidir. Uzman görüşü sayesinde erken tanı süreci hızlandırılır ve tedavi için gereken adımlar kısa süre içerisinde hastayla paylaşılarak doğru yöntemlerin izlenmesi kolaylaştırılır. 
 
Tümöre ne tür etkenlerin sebep olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte miyomların bazı durumlarda kanserleşme olasılığı oldukça yüksektir. Hastalığın tedavi edilebilmesi için erken teşhisin önemi büyüktür. Daha sorunsuz bir tedavi yönteminin izlenmesi açısından belirtilerin hissedildiği ilk andan itibaren uzman görüşü almak önemlidir. Aynı zamanda kişisel olarak miyom belirtileri ile ilgili bilgi edinmekte oldukça önemlidir. Detaylı bilgi sayesinde hastalığın seyrini kontrol etmek daha kolay hale gelir.
 

Miyom Türleri Nelerdir?

Miyomlar, rahim duvarında konumlandıkları alana göre sınıflandırılır. Miyomun türüne göre farklı miyom tedavisi yöntemlerine başvurmak mümkündür. Tanı sürecinde hastalığın iyi araştırılması ve kapsamının doğru bir şekilde ele alınması gerekir. Genel olarak bakıldığında miyom türleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
 
  • İntramural miyom: Rahim kas tabakasında gömülü haldedir.
  • Submüköz miyom: Rahmin iç duvarlarında bulunur.
  • Saplı ve subseröz miyom: Rahim dışında sapla bağlı şekildedir.
  • Subseröz miyom: Genellikle rahmin dışına doğru büyür.
 

Miyomlar Kimlerde, Ne Sıklıkta Görülür?

Miyom belirtileri, genellikle gelişim ve üreme çağında olan kadınlarda sıkça görülür. Hastalığın seyri yaş arttıkça artarak kötü huylu tümöre dönüşebilir. Adet görmeyen genç kızlarda pek fazla görülmeyen miyom belirtileri, ergenlik çağında başlar. 
 
40 yaş ve üstündeki kadınlarda ise miyoma rastlama oranı %40-50 arasındadır. Bu da her iki kadından birinde miyom olduğuna işaret eder. Hemen hemen her kadının hayatı boyunca bu tümörle karşılaşma ihtimali ortalama %70 civarındadır. Karşılaşma oranı yaşa göre değişebileceği gibi genetik etkenlere de bağlıdır.
 
Doğum öncesi Ankara da miyom belirtileri yaşayan kadın hasta.
 

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyom belirtileri, belli bir noktada kadınlarda görülen düzensiz, şiddetli ve uzun kanamalar, sık sık idrara çıkma, gaz şikâyetleri gibi problemleri kapsar. Bunu yanı sıra çoğu kadının kanamaları normal görmesi ise uzun vadede derin anemi ya da çabuk yorulma gibi şikayetleri beraberinde getirir. 
 

1. Düzensiz, Şiddetli ve Uzun Kanamalar

Belirtiler arasında en belirgin olanlardan biri adet döneminde yaşanan düzensiz ve normalin üstünde şiddetli kanamalardır. Miyomların her ne kadar kanıtlanmış belirtileri olmasa da bu tip durumlar çeşitli testlerin yapılması açısından dikkate alınması gereken şikâyetlerdir.
 

2. Sık Sık İdrara Çıkma, Gaz Şikayetleri

Normalden daha büyük boyuta ulaşan miyomlar, karın bölgesinde ağrı, şişlik, kabızlık ya da hazımsızlık gibi durumlara neden olur. İdrar torbasının baskı görmesi, sık sık idrara çıkmaya neden olur. Sık sık idrara çıkma durumu, aynı zamanda böbrek hastalıklarını da beraberinde getirir.
 
Tanı sürecinde uygulanabilecek yöntemler ultrason ya da Pelvik muayenedir. Aynı zamanda bu aşamada tomografi, USG ya da MR gibi yöntemlerden faydalanmakta mümkündür.
 

Rahimde Miyom Belirtileri

Rahimde miyom belirtileri, kabızlık, sık idrara çıkma, kasık ağrısı, kansızlık ya da cinsel ilişki sırasında ağrı şeklindedir. Özellikle de miyomların rahim içine doğru büyümesi durumunda uzun süreli kanamalar ve hamile kalamama gibi sorunlarla karşılaşmak mümkündür.
 

Kanserli Miyom Belirtileri

Miyomların kanserleşme durumu genellikle binde bir oranındadır. Görüntüleme teknikleri ile miyomların kanserleşme ihtimalleri kontrol edilebilir. Fakat bunun dışında kanserli miyom belirtileri ile karşılamak oldukça zordur. Menopozdan sonraki süreçte büyümenin devam etmesi ya da menopozdan önceki hızlı büyüme, kanser riskini artırır. Bu nedenle düzenli muayenelerin yapılması ve şüpheli miyomların cerrahi işlemlerle kontrol altına alınması gerekir.
 

Menopozda Miyom Belirtileri

Menopozda miyom belirtileri hemen hemen her kadında aynı etki alanına sahiptir. Özellikle cinsel ilişki sırasında yaşanan yüksek ağrı, anemi, şiş karın ve yorgunluk gibi sorunlar dikkat çeken en önemli belirtilerdir. 
 

Miyom Tanısı Nasıl Konur?

Miyom belirtileri fark edildiği ilk andan itibaren farklı tanı koyma yöntemleri izlenebilir. Daha çok rutin jinekolojik kontroller esnasında ortaya çıkabilen bu tümörlerin tanısı, tam anlamıyla uzman doktor gözetiminde konulabilir. Fiziki muayenenin yanı sıra ultrason yardımıyla da kitleleri tanımlamak mümkündür. Kitlenin normalin üstünde büyük olması durumunda genellikle MR çekilir. Bu görüntüleme tekniği sayesinde yumuşak dokularda oluşan kitleler detaylı bir şekilde incelenebilir. 
 
Miyom belirtileri ve tedavi yöntemleri
 

Miyom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Miyom tedavi yöntemleri, gözlem, ilaç tedavisi ve cerrahi operasyon şeklinde sıralanabilir. Teedavilerin genelinde kesin sonuçların alınabildiği en güvenilir yöntem ameliyattır. Ameliyat, her ne kadar zorlu bir süreç şeklinde yorumlansa da miyom belirtileri azalır ya da tamamen ortadan kalkar. 
 
Miyom tedavisi ve yöntemleri arasından tercih yapılırken kişiye doğru yöntemlerin uzman doktor gözetiminde uygulandığına dikkat edilmelidir. Yanlış uygulanan tedavi yöntemi hastalarda uzun vadede ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. Miyom tedavisinde izlenen yöntemler  şu şekildedir:
 

1. Gözlem

Belirtilerin daha düşük olan hastalarda gözlem yöntemine başvurulur. Bu kapsamda hasta belirli aralıklara gözlemlenir ve miyomun büyüme süreci de kontrol edilebilir. Gözlem süresi 3-6 ay arasında değişebilir. 
 
Gözlem süresi uzayan hastalara genellikle belirli bir tedavi yöntemi önerilir. Bu durumda miyomların küçülmesi söz konusu olmadığında ilaç/iğne tedavisi ya da cerrahi operasyon gibi yöntemler kullanılabilir. Cerrahi operasyonlar genellikle en sık tercih edilen tedavi yöntemi olarak bilinir. Çünkü hem işlem süresi kısadır hem de daha güvenilir bir yöntemdir.
 

2. İlaç Tedavisi

Miyom tedavisinde kullanılabilecek en doğru ilaçlar hormon ilaçlarıdır. Hormon ilaçlarıyla progesteron ve östrojen hormon üretimlerinin engellenmesi amaçlanır. Menopoza girme ihtimalini artıran ilaç tedavisi, aşırı âdet kanamalarının azalması ve miyomların küçülmesi açısından avantajlıdır. Doğum kontrol hapları ya da Non-Steroid anti-inflamatuar ilaç türleri miyom tedavisinde sık sık kullanılan ilaçların başında gelir. 
 
Dikkat çeken bir diğer ilaçlı tedavi yöntemi de spiralle yapılır. Spiral yöntemiyle kadınlarda görülen miyom nedeniyle yaşanan aşırı kanamaların önüne geçmek mümkündür. Fakat bu yöntem miyomların boyutunu küçültmez, sadece belirtilerin daha az baskı yapmasını sağlar.
 
Miyomları yok eden ve büyümesini tamamen durduran bir ilaç tedavisi henüz yoktur. Hastaların çoğunda kullanılan iğne tedavisi ise kesin çözüm sunan bir yöntem değildir. Aynı zamanda uzun süreli yapılamaz. Çünkü ilaç ve iğneler geçici menopoz durumu yaratmanın yanında aynı zamanda kemik erimesine de neden olabilir. Genellikle 6 aydan uzun kullanılması tavsiye edilmez. İğnelerin en doğru kullanım alanı, ameliyat öncesinde miyomun küçültülmesi ve aktif kansızlık durumunun dengelenmesi şeklindedir.
 

3. Cerrahi Operasyon

Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda açık yöntem (laparotomi), kapalı yöntem (laparoskopi) ya da rahim içine yerleşen miyomlar için histeroskopik yöntem kullanılarak miyomların çıkartılması mümkündür. Cerrahi işlemin türüne karar verilebilmesi için öncelikle hastalığın seyri kontrol edilmelidir.
 
Açık miyom ameliyatı, bölgesel anestezi uygulanarak yapılır. Ameliyat sürecinden önce hastaların bel bölgeleri uyuşturulur ve hastalar yüksek ağrıları hissetmez. Uyuşturma işleminden sonra alt karın bölgesinde açılan küçük bir kesikten miyom alınabilir. İşlemi takip eden ilk iki günde hastanede istirahat etmek oldukça önemlidir. Aynı zamanda hastalar günlük rutinine ameliyattan en az 6-8 saat sonra devam edebilir.
 
Kapalı miyom ameliyatı olacak ise bu durumda önce hastalara genel anestezi uygulanır. Hastanın göbek deliğinden geçirilen kamera sistemi sayesinde karın içi görüntülenerek miyomun yerleşimi tespit edilir. Ardından kasık bölgesinde açılan kesiklere operasyonda kullanılacak aletler yerleştirilir.
 
Miyom, açılan bu deliklerden dikkatli bir şekilde çıkarılır ve işlem kısa sürede sonlanır. Bu operasyon sonrasında dinlenme süresi oldukça kısadır. Bazı durumlarda hastanede kalmaya bile gerek olmadan aynı gün içinde çıkış yapmak mümkündür. 
 

Miyom Tedavisi Nerede Olabilirim?

Miyom tedavisi Ankara bölgesinde devlet hastanelerinde veya özel kadın doğum kliniklerinde olabilirsiniz.