Hastanın sorununa göre farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen kapalı rahim ameliyatı sonrasında iyileşme sürecinde, kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler konusu büyük önem taşır. Dikkat edilmesi gerekenler listesinin başında hastaların hareketlerini azaltması ve ağır kaldırmaktan kaçınması gelir. Siz de kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında daha fazla bilgi edinerek iyileşme süresini daha kolay şekilde atlatabilirsiniz.
Kapalı Rahim Ameliyatı Nedir?
Kapalı rahim ameliyatı, rahimdeki çeşitli problemlerin tedavi edilmesi amacıyla uygulanan bir cerrahi işlemdir. Bu ameliyat, laparoskopik cerrahi olarak da bilinir. Laparoskopik cerrahi, geleneksel cerrahiye göre daha az invazif bir yöntemdir ve daha küçük kesiler kullanılarak gerçekleştirilir Kadınlarda sıkça görülen rahim kanseri, aşırı miyom oluşumu, iltihaplanma ve sarkma gibi ileri yaş sorunlarının önüne geçmek için ameliyat seçeneği dikkate alınır. Erken yaşlarda da kendini gösteren bu durumlara karşı hastanın isteğine bağlı olarak rahim alma işlemi uygulanabilir.
Genel anestezi altında gerçekleştirilen kapalı rahim ameliyatı, ortalama 1-5 saatte tamamlanır. Karında herhangi bir kesi olmadan gerçekleştirilen kapalı rahim ameliyatı, iyileşme süresi kısa olan uygulamalardan biridir.
Rahim Hangi Hallerde Alınır?
Laparoskopik histerektomi ameliyatı, sıkça görülen kadınsal hastalıklara bağlı olarak gerçekleştirilebilir. Özellikle 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkan rahim hastalıkları, günlük yaşam kalitesini düşürür niteliktedir. Menopoz öncesi regl dönemine benzer şiddetli ağrılara yol açabilen rahim hastalıklarına karşı, cerrahi müdahaleyle kesin çözüm elde etmek mümkündür. Aşırı kanama, kramp, düzensiz akıntılar ve daha birçok sorunla başa çıkmayı zorunlu kılan rahim hastalıkları için uzmanlar tarafından pek çok tahlil ve tetkik uygulanır.
Kanama, miyom, endometriozis, sarkma, kanser ve iltihaplanma gibi etkenler, rahim ameliyatının öne çıkma sebepleri arasındadır. Tedaviyi zorunlu kılan etkenler ve yaşanılan belirtiler şu şekildedir:
Rahim Kanseri
Rahim iç duvarında yer alan hücreler, kansere bağlı olarak kontrolsüz şekilde üreyebilir. Hücrelerin zararlı hâle geldiği ve metastaz riski oluşturduğu durumlarda, rahim kanserini kontrol altına almak için ameliyat yapılır. Özellikle menopoz döneminin atlatılmasının ardından hastalarda düzensiz kanamaların meydana gelmesi rahim kanseri şüphesini ortaya çıkarır. Çok şiddetli kanamaların görüldüğü düzensiz adet döngüsü de rahim kanserine işaret eden tehlikeli durumlar arasındadır.
Rahim kanserinin hangi evrede olduğuna bakılarak hastalığı ortadan kaldırmak için cerrahi operasyona başvurulur. Tedavinin gerekliliğine bağlı olarak rahim alma işleminden önce kanseri temizleme yöntemleri denenebilir.
Anormal Kanama ve Akıntılar
Kadınlarda menstrual döngüye bağlı olarak her ay adet kanaması görülür. Ergenlik ve menopoz dönemlerinin başında kadınlarda şiddetli kanama olması normaldir. Ancak bu kanamaların uzun süre devam etmesi ve şiddetinin artması rahim hastalıklarına işaret edebilir. Özellikle adet dönemi ve sonrasında çok yoğun kanamaların olması bu hastalıkların en büyük belirtisidir. Cinsel ilişki sonrasında görülen şiddetli kanamalar da anormal bir durum sayılır.
Rahim hastalıklarının tanısı için kişilerin yaşı, sağlık durumu, kullanılan ilaçlar ve stres bozuklukları gibi durumlar dikkate alınır. Genellikle yoğun stresli zamanlarda düzensiz kanamaların görülme ihtimali artar. Bu süreçte laparoskopik rahim alma işlemine başvurmadan önce diğer tedavi yöntemleriye kanama kontrol altına alınmaya çalışır. İlaç tedavisiyle istenen sonuca ulaşılamaması durumunda rahim alma işlemine karar verilir.
Rahim Sarkması
Rahim sarkmasına bağlı olarak hastalara laparoskopik işlem uygulanabilir. Pelvis kasları tarafından ayakta tutulan rahim, sarkmaya bağlı olarak vajinadan parça parça hissedilir. Pelvik taban kaslarının zayıflamasıyla ortaya çıkan bu durumun önüne geçmek için kapalı rahim ameliyatı uygulanır. Kasıkta şiddetli basınç hissi, dayanılmaz bel ağrıları, tekrarlayan kabızlık problemleri, idrarı yapamama ya da kaçırma gibi bulgular, kadınlarda rahim sarkması olduğuna işaret edebilir. Hastalığın en ileri evresinde rahim vajinadan dışarı çıkar. Sorunun tamamen ortadan kalkması için rahmin kapalı ameliyatla alınması gerekebilir. Bunun öncesinde kasların sıkılaşmasını sağlayan belli başlı egzersiz programlarının da denenmesi mümkündür.
Endometriozis
Normal şartlarda sağlıklı bir rahmin, her ay adet döngüsüyle iç tabakasını dışarı atması beklenir. Gebelik oluşmayan her ay, ölen yumurtalar sağlıklı bir şekilde kanla atılmazsa endometriozis sendromu ortaya çıkar. Genellikle bağırsaklarda, yumurtalıklarda, rahim dışında ve mesanede biriken tabaka, zaman içinde çikolata kisti ve benzeri problemleri ortaya çıkarır. Sebebi henüz bilinmeyen endometriozis sendromu, kişilerde kasık ve pelvik ağrılara yol açar. Şiddetli kabızlık ve cinsel ilişki sonrası sancı gibi yan etkileri de bulunan endometriozis probleminin tek çözümü rahim alma ameliyatıdır. İşlemin yapılmaması durumunda rahim duvarı atıkları farklı bölgelerde birikerek çeşitli tehditler oluşturmaya devam eder.
Miyomlar
Cinsellik açısından yeterli olgunluğa gelen her kadında miyom oluşumu gözlemlenebilir. Bu durum miyom ameliyatı veya tedavisini zorunlu kılmaz. Rahim içinde ve yumurtalıklarda gelişen miyomlar, iyi huylu yumrular olarak nitelendirilir. Ancak adet döneminde ve normal zamanlarda aşırı kanamaya yol açabilen miyomlar, kişilerin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Sağlık açısından çok riskli bir duruma sebep olmasa da kişilerin gebe kalamaması ve zorlu hamilelik sürecinden geçilmesi gibi durumlar miyomlara bağlanabilir.
Rahim duvarının içine doğru büyüyen ve boyutları normalin üstüne çıkan miyomlar, kasık ve bel ağrısı gibi rahatsız edici miyom belirtileri veya semptomlarına yol açar. Genellikle küçük bir operasyonla temizlenebilen miyomlar, bazı durumlarda kontrol edilemeyebilir. İdrara çıkmada zorluk yaşanması ve kabızlık gibi zorlayıcı etkenler, miyomların büyüklüğüne göre daha şiddetli şekilde gözlemlenebilir. Oldukça düşük bir ihtimal olsa da hastaların yaşı ve menopoz dönemi dikkate alınarak miyom sebebiyle rahim alma ameliyatı tercih edilebilir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Kapalı rahim ameliyatı riskleri açısından çok fazla komplikasyon sıralamak mümkün değildir. Kapalı şekilde sadece küçük deliklerle gerçekleşen bu işlemde rahim içi yapışıklık gibi sorunlarla karşılaşma ihtimali oldukça azalır.
Kapalı Rahim Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Kapalı rahim ameliyatları ortalama 1 ila 1,5 saat içerisinde tamamlanabilen uygulamalardır. Rahimde bulunan hastalıklara ve diğer komplikasyonlara bağlı olarak işlemin daha uzun sürede tamamlanma ihtimali de mevcuttur. Açık ve kapalı ameliyatların süreleri, ortalama aynı seviyededir. Hastaların rahminde daha az sıkıntı bulunursa ameliyatın erken bitirilmesi mümkündür. Ameliyat süresini doğrudan etkileyen faktörler şunlardır:
- Rahim büyüklüğü
- Rahim içi patolojik özellikler
- Karın içinde görülen yapışıklıklar
Kapalı Rahim Ameliyatı Zor Bir Ameliyat Mı?
Kapalı rahim ameliyatı, oldukça kolay ve hafif bir uygulamadır. İşlem için karında herhangi bir kesi açılmaması iyileşme süresinin kısalmasını sağlar. Hasta dostu bir uygulama sayılan kapalı cerrahi müdahale, kısa sürede sosyal yaşama geri dönme fırsatı sunar. Kanama, ağrı ve kesi oranının minimum seviyede tutulduğu kapalı uygulamada kozmetik açıdan da herhangi bir dikiş izi gözlemlenmez. Hasta kısa süre gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilir ve sosyal hayatına geri döner.
Kapalı Rahim Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Kapalı rahim ameliyatı iyileşme süresi, ortalama 10 ila 15 gün aralığında değişiklik gösterir. Hastaların acı eşiği ve genel durumu dikkate alınarak iyileşme süresinin daha kısa ya da uzun sürebileceğini söylemek mümkündür. Kapalı rahim ameliyatının iyileşme süresini geciktiren etkenler şu şekilde sıralanabilir:
- Ameliyat esnasında gelişen riskli komplikasyonlar
- Kronik şeker hastalığı ve diğer sağlık sorunları
- Sigara ve alkol kullanımı
- Zararlı madde bağımlılığı
- Aşırı kilo
- Miyom boyutu sebebiyle kesilerin büyütülmesi
Yaranın iyileşmesini geciktiren bu etkenlere bağlı olarak kişilerin hastanede kalma ve iyileşme süresi uzayabilir. Kapalı uygulama, açık rahim ameliyatına kıyasla yarı yarıya daha hızlı iyileşme şansı tanır. Açık rahim ameliyatlarında hastaların günlük yaşamına dönmesi için ortalama 4-6 hafta arasında bir sürenin geçmesi gerekir. Kapalı rahim ameliyatı sonrası yileşmeyi kolaylaştırmak için doktorlar tarafından önerilen uygulamalar aşağıda sıralanmıştır:
- Ameliyatın ilk günlerinde hastaların bolca dinlenmesi ve ani hareketten kaçınması gerekir.
- İşlemin ardından yaraların iyileşmeye başlaması için kan dolaşımının devam etmesi gerekir. Kesilere kan gitmesi için gün içinde hareket edilmeli ve yavaş adımlarla yürünmelidir.
- Merdivenleri çıkmakta herhangi bir sorun yoktur. Hastaların günlük aktivitelerini kademeli olarak artırması önerilir.
- Yüksek lif içerikli besinlerin düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Beslenmeye önem vermek yaraların kısa sürede kapanmasına yardımcı olur.
- Gün içinde 2 litreye kadar sıvı almaya özen gösterilmelidir.
- Sigara ve alkol kullanan kişilerin bu sürede kullanmamaya dikkat etmesi gerekir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında yara bakımı, ilaç kullanımı, kanama takibi, beslenme, cinsel ilişki ve günlük aktiviteler yer alır. Hastaların iyileşme sürecini hızlandırmak ve bu süre boyunca herhangi bir komplikasyon gelişmesini önlemek için bu dönemin çok iyi geçirilmesi gerekir. Kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
Ameliyat Sonrası Vajinal Kanama
Rahim ameliyatından sonra ilk 6 hafta boyunca vajinal kanama ve akıntılar görülebilir. Akıntının miktarı ve yoğunluğu, yapılan işleme ve hastanın durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Vajinal kanamaların adet döngüsü gibi devam etmesi ve yoğun kıvamlı olması normaldir. Ancak şiddetli sancı ve kramplarla beraber kanamanın miktarı da artarsa doktor kontrolüne gidilmelidir. Hassas olan vajina kanalının mikroplara karşı korunması için tampon ve benzeri malzemeler kullanılmamalıdır. Bunun yerine akıntı için sadece hijyenik pedler tercih edilmeli ve sık sık değiştirilmelidir.
Ameliyat Sonrası Dinlenme
Kapalı rahim ameliyatının ardından ilk 24 saati dinlenerek geçirmek önemlidir. İşlemden 5-6 saat sonra hastalar yürümeye başlayabilir. Ameliyat sonrasında yapılan işlemlere bağlı olarak 3 aya kadar rutin ağrılar meydana gelebilir. Bu ağrıları minimum seviyeye indirmek için hastaların uzanmaya özen göstermesi gerekir.
Ağrı Kesici ve İlaç Kullanımı
Rahim alma ameliyatının ardından açılan kesiler sebebiyle şiddetli ağrılar oluşur. Rahmin çıkarıldığı iç dokuda da hasarların bulunması ağrıların seviyesini artırır. Bu sürede ağrı ve krampları azaltmak için doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Ameliyatın ardından enfeksiyona açık hâle gelen yaralar sebebiyle ortalama 1 hafta antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotiklerin saatlerini aksatmamak enfeksiyon oluşmaması açısından önemlidir. Yaranın üzerindeki pansumanın da zamanla bakteri üretmesi söz konusu olabilir. Bunun önüne geçmek için 2 günde bir yaranın steril hale getirilmesi ve pansumanın yenilenmesi gerekir.
Histerektomi Sonrası Beslenme
Rahim ameliyatının ardından hastaların bağırsak hareketlerinde değişiklikler meydana gelebilir. Mesane alışkanlıklarını da etkileyen rahim ameliyatının ardından hastaların bolca su tüketmesi gerekir. Lifli gıdalara ağırlık vermek ve kabız, ishal gibi komplikasyonlara yol açan besinlerden uzak durmak gerekir. Özellikle kabızlığa karşı yatkınlığın arttığı bu dönemde besinler özel olarak seçilmelidir. Paketli gıda tüketimi ve alkol, sigara kullanımından kaçınmak da kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki
Kapalı rahim ameliyatı sonrası cinsel ilişki yaşanması için ortalama 4 ila 6 hafta arasında beklemek gerekir. Vajinal akıntı ve kanamalar kesilmeden cinsel ilişkiye girilmesi tehlikelidir. Rahim ameliyatında yumurtalıkların da alınması durumunda hastalarda vajinal kuruluk meydana gelebilir. Vajinal kuruluk çeşitli cilt tahribatına yol açacağından ilişki sırasında kayganlaştırıcı jel kullanılmalıdır. Bu süreçte vajina yapısının düzelmesi için hormon replasman tedavisi uygulanır. Cinsel isteksizliğin azalması ve libido düşüklüğü, ameliyata bağlı olarak belli bir süre devam edebilir. Ameliyat kesilerinin ve dikişlerin tamamen iyileşmesi de bu sürede dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır.
Ameliyat Sonrası Ağırlık Kaldırma
Hastaların hassas bir dönemden geçmesine yol açan rahim ameliyatının ardından belirli bir süre ağırlık kaldırmamak gerekir. Özellikle ilk 4-6 hafta arasında hastaların maksimum 5 kiloya kadar olan yükleri taşıması önerilir. Mümkün olduğunca bedeni zorlamamak ve yaraların açılmasını engellemek iyileşme süreci açısından önemlidir.
Rahim Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir?
Kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler komplikasyon açısından değerlendirildiğinde kanama ön sırada gelir. Ameliyatın ardından hastalarda ortaya çıkabilecek komplikasyonlar genel olarak şu şekildedir:
- Takviyeye ihtiyaç duyulacak seviyede kanama oluşumu riski, ortalama %1-3 seviyesine çıkar.
- Vajina içinde yoğun kan birikmesi olarak bilinen hematom sendromu gelişebilir. Genellikle kan kendiliğinden dışarı atılır ancak bazı durumlarda enfeksiyon riski görülür. Bu durumda tekrar operasyon yapılması gerekebilir.
- Akciğer ya da bacaklarda %1 ihtimalle pıhtılaşma oluşabilir.
- Bağırsaklarda %2 seviyesinde bir ihtimalle hasar kalabilir.
- Akciğer, idrar yolu, kasıklar ve yara üzerinde %10’luk ihtimalle enfeksiyon gelişebilir.
- %1 ihtimalle idrar torbasında hasar meydana gelebilir.
- Damar ve sinirlerde küçük çaplı hasarlar olabilir.
- Kapalı operasyonun ardından %1 ihtimalle tekrar açık ameliyat olma gerekliliği ortaya çıkabilir.
- Ameliyat esnasında kapalı uygulamadan açık işleme dönme olasılığı %1 ila %25 arasında değişiklik gösterir.
Kapalı rahim ameliyatından sonra kanama, belirli bir süreye kadar normal karşılanır. Ancak ileri seviyede görülen kanama ve diğer komplikasyonların derhal müdahale ile kontrol altına alınması gerekir. Hastalarda sıkça karşılaşılan ve riskli sayılan durumlar şunlardır:
- Yarada ve etrafında kızarıklıkların oluşması
- Yara çevresinde şişlik görülmesi
- İdrar yaparken yanma oluşumu
- Çok şiddetli ve kesilmeyen vajinal kanamalar
- Bacaklarda ödeme bağlı şişlik gelişimi
- Nefes almada zorluk yaşanması
- Çok şiddetli karın ağrısı ve kramplar
- Göğüste sıkışma hissi
- İştahın azalması ve kusma isteği
- Yüksek ateş
Rahim Alındıktan Sonra Vücutta Ne Gibi Değişiklikler Olur?
Rahim ameliyatının ardından bağırsak hareketliliğine bağlı olarak karın şişliği gibi durumlar meydana gelir. Bu kapsamda kabızlık ve hazımsızlık gibi hislerin daha yoğun şekilde geliştiğini söylemek mümkündür. Bazı kadınlarda rahim alma ameliyatına bağlı olarak idrar yolu enfeksiyonu meydana gelebilir. Hastalığın tedavisi için kısa süreli antibiyotik kullanımı yeterlidir. Belirli bir süre boyunca idrar kaçırma durumunun yaşanması da normal kabul edilir.
Rahim alma ve kapalı yumurtalık kisti ameliyatı sonrasında hastalarda kilo alımı gibi semptomların arttığını söylemek mümkündür. Ancak kadınların vücut yapısına göre değişiklik gösteren bu durum herkeste öne çıkmaz. Rahimle beraber yumurtalıklarını da aldıran ve bu dönemde çok fazla hareket etmeyen kadınlarda kilo alımı yüksek seviyeye çıkabilir. İyileşme süresinin uzun olması da kilo almayı tetikleyen faktörler arasındadır. Bunun önüne geçmek için günlük hareket etmek ve düzenli beslenmek yeterlidir.
Rahim Alınma Ameliyatı Sonrası Kanama Olur Mu?
Ameliyatın hemen ardından belirli bir süre boyunca vajinal kanama meydana gelir ve bu durum gayet doğal kabul edilir. Ameliyatın hemen ardından içerideki tahribattan kalan irin ve atıklar kanamayla dışarı atılır. Önemli olan akıntının miktarının aşırı olmaması ve şiddetli kramplara yol açmamasıdır. Kanamalar genellikle küçük lekelenmeler şeklinde devam eder ve hiçbir zararı yoktur.
Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?
Kapalı rahim alma işleminin ardından çok küçük kesi izleri kalabilir. Ancak son dönemlerde estetik dikiş yöntemleri kullanıldığı için izler daha az belli olur. Açılan kesinin boyutuna ve sayısına bağlı olarak iz kalma oranı da değişiklik gösterir. Kapalı rahim ameliyatı olanların yorumlarını inceleyerek iyileşme sürecinin nasıl ilerlediği ve iz kalıp kalmadığı hakkında bilgi almak mümkündür.
Rahmi Alınan Kadın Adet Görür Mü?
Kapalı ya da açık rahim ameliyatı olan kişilerde organ alınırsa tekrardan adet görülmesi mümkün değildir. Rahimde gelişen hastalığa bağlı olarak yumurtalıklar da ameliyat esnasında alınabilir. Ameliyatın ardından kadınlar doğurganlığını tamamen kaybeder ve geri dönüşü olmaz. Bu sebeple rahim alma süreci menopoz dönemine yaklaşmış ya da girmiş hastalarda tercih edilir. İleri yaşta olan hastalara uygulanan rahim alma uygulaması çocuk sahibi olmayı düşünmeyen kişiler tarafından da tercih edilir. Ancak kanser ve benzeri tedavisi mümkün olmayan durumlar ile karşılaşılması durumunda genç hastaların da rahim alma operasyonu geçirmesi gerekir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?
Kapalı rahim ameliyatı fiyatları, uygulamada kullanılan tekniklere ve tedavinin detaylarına göre değişiklik gösterir. Kapalı operasyonda hastanın genel fizyolojik yapısına bağlı olarak farklı oranlarda kesiler açılabilir. Tedavinin içeriğinde yumurtalıkların alınması gibi ek işlemler de yer alırsa fiyatlar daha yukarı çıkar.