Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Jinekolojik ameliyatlar nelerdir?
Jinekolojik Cerrahi Nedir? Jinekoloijk Ameliyatlar Nelerdir?
Jinekolojik cerrahi, rahim, yumurtalıklar, tüpler, vajina ve serviks (rahim ağzı) dahil olmak üzere bir kadının üreme sisteminin herhangi bir yerinde yapılan ameliyattır. Jinekolojik cerrahlar, sıklıkla mesane de dahil olmak üzere bir kadının idrar yolunda ait olan ameliyatları da yaparlar.
Bazı jinekolojik ameliyatlar basittir, muayenehane şartlarında yapılabilir, bazıları ise hastanede, ameliyathane ortamı gerektirir. En sık yapılan jinekolojik ameliyatlar şunları içerir:
- Tüp ligasyonu (tüplerin bağlanması),
- Yumurtalık kistlerinin çıkarılması (yumurtalıkta kanserli olmayan büyümeler),
- Rahimdeki kistlerin veya miyomların (kanserli olmayan büyümeler) çıkarılması,
- Rahim ağzındaki hastalıkların temizlenmesi (rahmin vajinaya bağlanan alt kısmı),
- Rahmin alınması (histerektomi), yumurtalıkların veya kadının üreme sisteminin diğer bölümlerinin alınması,
- Jinekolojik (rahim ağzı, rahim ve yumurtalık) kanserlerinin cerrahi tedavisi,
- Rahim içi polip yada miyom gibi durumlarda, kamera ile rahim içinin gözlenmesi (histeroskopi), aynı seansta, polip yada miyomun temizlenmesi.
A. Riskler ve/veya Yan Etkiler Nelerdir?
Her cerrahide olduğu gibi, kadın doğum ameliyatlarında da bazı riskler vardır. Genellikle bu riskler düşüktür. Bunlar şunları içerir:
- İdrar yolu (böbrek veya mesane) enfeksiyonu olabilir,
- İdrar kaçıma olabilir,
- Tuvalet ihtiyacında zorlanma, kabızlık , zor boşaltma olabilir
- Ameliyat dikişlerinde ağrı, gerilme, cilt dikişinde yanma olabilir,
- Ameliyat sonrası ilk 6-8 saatte, bulantı kusma olabilir, genellikle anesteziye bağlıdır. ,
- Ameliyat sonrası ilk cinsel ilişkide ağrı, zorlanma ve vajinal kuruluk olabilir,
- Rahim alma sırasında, idrar torbası delinebilir, yırtılabilir. Özellikle daha önce çok sayıda sezaryen veya diğer karın ameliyatları geçirmiş hastalarda, idrar torbası zedelenmesi görülebilir. Yapışıklık nedeniyle, rahim yanındaki barsaklar delinebilir,
- Myom alma sırasında, şiddetli kanama durdurulamazsa, hastanın hayatını kurtarmak için rahim almak gerekebilir. Yumurtalık kisti ameliyatlarında amaç, kisti almak yumurtalığı korumaktır. Maalesef bazen kist, yumurtalığı tamamen kaplar, organı çalışmaz hale getirebilir, böyle durumlarda yumurtalığı almak gerekebilir,
- Nadiren anestezi ilaçlarına allerji gelişebilir,
- Özellikle ileri yaş hastalarda yada kalp hastalığı olanlarda, bacakta damar tıkanması olabilir, pıhtı atabilir, hayati tehlikesi olan durumlar yaşanabilir. Neye ki bu sıkıntılar çok nadir görülür.
B. Jinekolojik ameliyat öncesi hazırlık nasıl yapılır?
Her jinekolojik cerrahi farklıdır. Hastanın yaşı, ameliyat nedeni, daha önce başka ameliyatlar geçirip geçirmediği, kullandığı ilaçlar, başka hastalıkların varlığı hazırlık aşamasında çeşitli uygulamalar gerektirir. 40 yaş üstü hastalarda, dahiliye ve gerekirse kardioloji muayenesi istenir. Hastanın kullandığı ilaçlar, ameliyat sırasında kanama riskini artıracak türden ise, ilaçlar kesilir veya farklı ilaçlarla değiştirilir. Diyabetik ve yüksek tansiyon hastalarında, ameliyattan ortalama 7-10 gün önce, hastanın değerlendirilmesi, durumunun ameliyat için en uygun hale getirilmesi gerekir. Prosedürünüz için nasıl hazırlanacağınız konusunda doktorunuzla iletişime geçin lütfen.
C. Jinekolojik ameliyatlar nasıl yapılır, kullanılan teknikler nelerdir?
Özlem Gün Eryılmaz olarak jinekolojik cerrahi ekibimle, genellikle kapalı yöntemle çalışıyorum, yani laparoskopik cerrahi yapıyorum. Pek çok jinekolojik cerrahi kapalı yöntemle, laparoskopik yapılabilir. Laparoskopik cerrahide kesiler açık cerrahiye göre çok daha küçüktür, 2 yada 3 delikten çalışılır. İyileşme süresi daha hızlıdır, hastanede genellikle bir gün yatış yeterlidir. Ameliyat sonrası ağrı ve enfeksiyon daha az görülür. Hasta çalışan bir kadınsa, iş hayatına çok kısa sürede dönebilir.
Her vaka kapalı yöntemle yani laparoskopik yapılamaz. Daha önce geçirilmiş cerrahiler, karın içinde yapışıklık yapar, kapalı ameliyatı zor hale getirir. Hastanın ameliyat öncesi muayenesi bu konuda çok önemlidir. Kanser cerrahisi genellikle açık yapılır, özellikle son araştırmalar, bu konuda açık cerrahinin daha iyi olduğunu ifade etmektedir. Her myom kapalı alınamayabilir, rahim içinde derinlerde yerleşmiş myomlar genellikle açık yöntemle alınır. Teknik konuda, doktorunuzdan detaylı bilgi alın lütfen.
D. Jinekolojik ameliyat sonrası takip nasıl yapılır, sonuçlar ne zaman alınır?
Laparoskopik ameliyatlar sonrası bir gün hastanede yatış genellikle yeterli olur, açık cerrahi olduğunda bazen 2 gün gerekebilir. Ameliyat sonrası, anesteziye bağlı bulantı kusma olabilir, dikiş yerinde ağrı, gerilme ve yanma olabilir. Ameliyat sonrası 7-10 gün içinde kontrol muayene yapılır, ultrason ile karın içi, idrar torbası ve barsak fonksiyonları değerlendirilir. Alınan her organ yada parça, patolojik olarak incelenir. Sonuçlar genellikle 7-10 gün arasında çıkar, kanser cerrahisinde bu süre 20 güne kadar uzayabilir.